Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, May 27, 2013

Sponge cake

Assalamualaikum...entry kali nie sal my fav things pula iaitu baking...aku nie memang amat sukakan baking nie...hinggakan ibu ada kata tiap2 hari kak wat kek...nek gemuk gitu la badan nie...saye da mmg sedia ade chomel so xyah risau la...hahahaha..kdg2 mmg xkan termakn pun kek tu...adik2 yg habiskan dulu...sponge kek nie mmg ada pelbagai cara nak wat...(aku rase 2 je kot,maybe still ada lagi cara lain an kt luar sana)   tapi sebelum tu aku nak share kan resepi sponge cake ye.
(yg nie aku buat chocolate strawberry sponge cake.little bit blur sebab mase nie pukul 1.30 pagi.mengantuk.Kamera pun tak cantik n x letak hiasan bagai sebb  parents x suka aising2 nie)

Basic Sponge cake
  • 250 gm castor sugar
  • *250gm soft flour/all purpose flour
  • 1tsp baking powder
  • 8 nos eggs
  • 1/2 tsp vanilla essence
  • 125 melted margerine/corn oil (saya guna corn oil,kalau guna melted mar. kena tunggu ia sejuk sebelum dimasukkan ke dalam adunan,kalau tidak kek akan jadi bantat)
  • 25 ovelette
  • 100ml water
*kalau nak buat chocolate sponge cake just tukarkan *flour kepada 200gm all purpose flour n 50gm coco powder.

method 1-
  • masukkan semua bahan kecuali corn oil kedalam mixer..lepas da sebati barulah masukkan corn oil.Gunakan kaedah kaup balik tapi ingat jangan pula terlebih putar pula.If nak by hand je,gaulkan castor sugar and ovelette hingga sebati.kemudian masukkan telur n tepung yg telah diayak n gaul hingga sebati n masukkan air,gaul hingga adunan jadi kembang n last sekali masukkan corn oil gaul dengan kaedah kaup balik hingga rata
method 2-
  • Adunan A; telur putih n telur kuning diasingkan.(pastikan tiada telur kuning dalam telur putih tadi).Masukkan telur kuning,ovelette,minyak jagung, dan air.Pukul hingga naik sekali ganda.Kemudian masukkan 1/2 gula kastor n pukul hingga naik sekali ganda lagi.Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak n gaul hingga sebati.
  • Adunan B: Dalam bekas lain,(buat meringue)pukul telur putih sehingga berbuih n masukkan 1/2 gula kastor yg tinggal tadi kedalam adunan putih telur.Pukul sehingga gebu.(jika diterbalikkan,adunan tidak akan jatuh).
  • selepas itu,masukkan 1/2 dari adunan b  tadi dalam adunan A.Gaul hingga sebati.Kemudian masukkan kesemua sekali.Gaul guna kaedah kaup balik.
masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180c selama 30 minit atau sehingga masak.Lepas da masak,terus keluarkan kek dari loyang sebab takut ia jadi bantat. N biarkan ia sejuk dahulu sebelum hias

No comments:

Post a Comment